Instalacija

 

       
English     
         
         
Prva    O Projektu    Galerija    Video    Kaj in kje    O avtorju

 

 

Žica. Cev. Žica v cevi – osnovni gradnik sodobnega sveta.

Vsem je jasno, da sodobna družba temelji na žicah. Internet, mobilni telefoni, bančno omrežje in ne nazadnje elektrika so tiste stvari, brez katerih si življenja več ne predstavljamo. V našo podzavest so se vpisali tako močno, da jih jemljemo skoraj za tako samoumevne kot dele lastnega telesa.

Z Instalacijo postavljam na ogled povezave, ki so navadno skrite v stenah naših stanovanj in v zadnjem času postajajo vedno bolj nevidne (brez žične). Če smo klasično električno napeljavo že povsem sprejeli v naša življenja in smo v zadnjem desetletju postali povsem odvisni od mobilnih telefonov, pa zadnje čase postajamo vse bolj odvisni tudi od socialnih napeljav. Čeprav so mobilniki prinesli obilico novih možnosti in so bistveno olajšali načrtovanje in izpeljavo vseh možnih situacij, so nam tudi dosti vzeli. Svoboda, za katero so se uspešno borile prejšnje generacije, v nekem absolutnem smislu skorajda ne obstaja več. Povsem samoumevno se zdi, da naši bližnji vsak trenutek vedo, kje smo, in smo za njih vedno dosegljivi (istočasno in brez upora pristajamo tudi na možnost sledenja naši lokaciji s strani države). Druga enako pomembna stran istega kovanca pa je izguba (prostega) časa. Naše življenje si zaradi novih možnosti tempiramo dosti bolj intenzivno in smo za naše stike in poslovne stranke dostikrat dosegljivi ves čas. Ignoriranje teh globalnih sprememb in novega stanja na osebni ravni bi pomenilo deviantnost in posledično izključitev iz družbe.

Zelo podobno se v zadnjem času dogaja s spletnimi socialnimi omrežji. Mlajše generacije si svojega življenja brez njih skoraj ne morejo več zamisliti. Možnosti in kvantiteta povezav, ki nam jih prinašajo, so odlične, spet pa jemljejo našo zasebnost. Povsem normalno je postalo, da zveš za skoraj vse, kar se dogaja z bežnim znancem z drugega konca sveta in seveda obratno. Socialno sprejemljiva raven zasebnosti se opazno krči. Druga vidik pa je sama kvaliteta teh povezav. V resničnem (ali raje recimo ne-digitalnem), življenju imamo navadno kar nekaj prijateljev, na katere se lahko zanesemo, v digitalnem svetu pa so ta poznanstva velikokrat dosti bolj virtualna.


S svojo instalacijo simbolično prikazujem naravo teh navideznih povezav. Stavba je povsem normalno funkcionirala brez njih, zdaj pa predstavlja neko novo stanje. Skozi čas se bo instalacija rahlo spreminjala in bo na koncu izginila (verjetno bo postala nevidna).Članek Aleša Senožetnika in Roberta Novaka iz Kamniškega Občana 01/2012